Delikatne mięso w kremowym sosie.
Składniki ( porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- łyżka sosu sojowego
- szczypta cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 dag drobnych pieczarek
- szklanka bulionu
- 4 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz
Każdy filet kroję na cztery części i obtaczam w mące. Rozgrzewam olej z łyżką masła i rumienię mięso z obu stron, odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię wkładam resztę masła i pieczarki pokrojone w ćwiartki, smażę je ok. 5 minut, cały czas mieszając. Wlewam bulion i wrzucam mięso, a po zagotowaniu resztę składników oprócz śmietany. Mieszam, doprawiam i duszę pod przykryciem 20 minut, po czym dodaję śmietanę.
Niby nic takiego, a ślinka mi leci ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! To najlepszy przepis na sos pieczarkowy! :)
OdpowiedzUsuńpieczarki i sos sojowy-musi byc pysznie!
OdpowiedzUsuńChyba pierwszy raz łączyłam te dwa smaki :) Dla mnie najlepszy przyjaciel pieczarek to masło :)
OdpowiedzUsuń