wtorek, 26 czerwca 2012

Serbska zapiekanka z fasolką i papryką

Lekkie danie na letni obiad, inspirowane kuchnią bałkańską :)
Składniki (4 porcje):
  • 2 woreczki ryżu
  • czerwona papryka
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 małe cebulki
  • podwójny filet z kurczaka
  • 200 ml przecieru pomidorowego (można go zastąpić dwoma dużymi pomidorami, pokrojonymi w kostkę)
  • 2 kule mozzarelli
  • sól, pieprz biały i czarny, słodka papryka, chili, zioła prowansalskie, 
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Cebulę i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oliwy.

Fasolkę kroję w kilkucentymetrowe kawałki i gotuję al dente. Mieszam z resztą warzyw. Kurczaka kroję w plastry i podsmażam z przyprawami (bez czarnego pieprzu) i czosnkiem.
Ryż mieszam z warzywami, dolewam przecier lub podduszone pomidory i smażę chwile razem. Doprawiam solą, czarnym pieprzem, papryką i chili.
Przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładę plastry mięsa i sera. Tym razem posypywałam całość szczypiorkiem, ale można użyć innych ziół lub zostawić bez niczego.
Zapiekam ok. 10 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. ale świetny pomysł, połączenie naszych ulubionych smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł powstał z kompilacji 3 czy 4 innych przepisów :) Łączyłam oczywiście swoje ulubione smaki :)

      Usuń