piątek, 22 czerwca 2012

Śmietanowiec z truskawkami

Przyznaję: nie umiem piec ciast (te na zimno też mi kiepsko wychodzą). Na cztery wychodzi mi jedno :) Jednak coś każe mi je robić :) Oto mój ostatni "wynalazek":
Składniki:
  • pół litra śmietanki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • 0,5 kg truskawek
  • pół opakowania okrągłych biszkoptów
 Żelatynę zalewam 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiam na ok 20-30 minut, by napęczniała, a następnie rozpuszczam, gotując i schładzam, uważając, by nie stężała. W międzyczasie truskawki przekrawam na pół, zostawiając część do dekoracji.

 Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem mikserem nastawionym na najniższe obroty. Dodaję żelatynę, miksuję jeszcze chwilę. Następnie dodaję truskawki i delikatnie mieszam całość łyżką. Przekładam na tortownicę wyłożoną biszkoptami i wstawiam na 40-50 minut do lodówki.
Przygotowuję galaretkę wg przepisu na opakowaniu i chłodzę ją. Zalewam masę śmietanową i czekam, aż stężeje. Przy upałach, jak teraz można zostawić ciasto nawet na całą noc w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz