Składniki:
- pół litra śmietanki 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- galaretka truskawkowa
- 0,5 kg truskawek
- pół opakowania okrągłych biszkoptów
Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem mikserem nastawionym na najniższe obroty. Dodaję żelatynę, miksuję jeszcze chwilę. Następnie dodaję truskawki i delikatnie mieszam całość łyżką. Przekładam na tortownicę wyłożoną biszkoptami i wstawiam na 40-50 minut do lodówki.
Przygotowuję galaretkę wg przepisu na opakowaniu i chłodzę ją. Zalewam masę śmietanową i czekam, aż stężeje. Przy upałach, jak teraz można zostawić ciasto nawet na całą noc w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz