Ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna: ja odziedziczyłam go po mojej mamie, która z kolei ma go od swojej mamy, która z kolei... ;)i tak dalej. :P
Składniki (6 porcji):
- główka sałaty (u mnie masłowa)
- jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki wody
- łyżeczka cukru
- sól
Sałatę rwę na kawałki i wkładam do miski. Białko jajka kroję na drobną kostkę, dorzucam do sałaty. Ocet zagotowuję z wodą i cukrem, studzę. Żółtko rozcieram ze śmietaną, dolewam wodę z octem, mieszam i zalewam tym sosem sałatę. Solę tuż przed podaniem i mieszam. Doskonale smakuje z panierowanymi kotletami i młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz