Danie wzorowane na przepisie Roberta Makłowicza, pochodzące z bardzo "paprykowej" kuchni węgierskiej :)
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- olej
- 1.5-centymetrowy plaster boczku wędzonego
- cebula
- kilka pieczarek
- papryka rożek (igołomska)
- pomidor
- pół szklanki śmietany
- odrobina mąki
- papryka słodka
- sól, pieprz
Schab rozbijam i przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam mięso na oleju z obu stron, aż się zrumieni. Na pozostałym tłuszczu podsmażam boczek i cebulę pokrojone w kostkę i smażę do zeszklenia cebuli. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki i duszę, aż puszczą sok. Dodaję paprykę posiekaną w plastry (takie kółka :) i drobno pokrojonego pomidora. Doprawiam papryką i ewentualnie pieprzem i solą. Gdy papryka będzie miękka, wlewam śmietanę wymieszaną z mąką, mieszam i zagotowuję.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz