środa, 14 listopada 2012

Szarlotka ze śmietanką

Trochę pracochłonne, ale proste ciasto na baaardzo puszystym biszkopcie z kwaskowatymi jabłkami i słodką śmietanką. Przepis pochodzi z pisma "Ciasta - sprawdzone przepisy" nr 8/2012.
Biszkopt - forma 24x28:
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywno, następnie dodaję partiami cukry, a później żółtka, cały czas ubijając. Dodają po trochę mąki oraz proszek - mieszając tym razem delikatnie łyżką. Piekę ok. 40 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:
  • litrowy słoik smażonych jabłek
  • galaretka agrestowa (a jak znajdziecie jabłkową, to już będzie mistrzostwo!)
Galaretkę przygotowuję w o połowę mniejszej ilości wody niż na podano na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, mieszam ją z jabłkami i wykładam na wystudzony biszkopt.

Śmietanka:

  • 1/2 l śmietanki 30 %
  • 1,5 łyżki żelatyny (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao
  • posypka czekoladowa
Śmietankę ubijam z cukrem na najniższych obrotach miksera przez ok. 5 minut (powinna zrobić się sztywna). Połowę przekładam do drugiego naczynia i mieszam delikatnie łyżką z kakao. Wykładam na jabłka najpierw ciemną, potem jasną śmietankę i posypuję czekoladowymi płatkami.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, niedawno robiłam tylko z galaretką cytrynową, no i wypróbowałam śmietanę Pilos z lidla, bardzo fajna, szybko się ubija:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować i tę wersję - galaretka agrestowa ma jednak dość dominujący smak :)

    OdpowiedzUsuń