Jedno z tych dań, na które zawsze mam ochotę :) Za każdym razem można dodawać inne składniki - a zawsze będzie pyszne. Przepis na ciasto pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne wspomnienia z wakacji", jest to dokładnie receptura dotycząca pizzy, zmieniłam jedynie proporcje składników. Z takiej ilości wyjdą trzy średnie pierogi :)
Składniki ciasta:
- szklanka mąki (tym razem robiłam pierogi z mąki razowej - ta sama ilość wystarczy)
- pół opakowania drożdży w proszku
- pół szklanki ciepłej wody, ale może się okazać, że więcej, gdyby ciasto było za twarde
- szczypta soli, 1/3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy
- trochę mąki pszennej mąki do podsypania przy wałkowaniu
Po tym czasie ciasto dzielę na 3 części i wałkuję na cienkie i w miarę okrągłe placki. Każdy z nich smaruję sosem pomidorowym.
Składniki sosu:
- łyżka koncentratu pomidorowego (nie przecieru, bo wycieka!)
- łyżka keczupu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa włoska
Tym razem nadziewałam pierogi pokrojonym w paski salami, papryką i cebulką podsmażonymi na odrobinie oliwy oraz oliwkami.
Placki składam na pół i zawijam ciasto od dołu, sklejając brzegi razem.
Piekę pierogi ok. 20 minut w 200 stopniach.
Nasze ulubione nadzienie to cienka kiełbaska w plastrach, pieczarki i cebulka. Tak, jak przy pizzy można za każdym razem popuścić wodze fantazji i wymyślać różne kombinacje smaków. Zawsze jednak jednym ze składników powinien być ser żółty.
Przepis bierze udział w akcji:
bardzo podoba mi sie taka pełnoziarnista wersja
OdpowiedzUsuń