środa, 7 marca 2012

Udka w tymianku

Składniki:
  • udka lub nóżki z kurczaka
  • oliwa
  • cebula
  • czosnek
  • tymianek
  • biały pieprz, słodka papryka, imbir, curry, chili
(Na 3 udka/ 6 pałek - jedna cebula - 2 ząbki czosnku - 1.5 łyżki tymianku. Pozostałe przyprawy wg uznania, nie przesadzałam w każdym razie z chili i curry, żeby nie zdominowały smaku, sypnęło mi się za to sporo papryki).
  • rękaw do pieczenia
Przygotowuję marynatę z przypraw wymieszanych z oliwą, zanurzam w niej mięso. Dodaję cebulę pokrojoną w ćwiartki i zmiażdżony czosnek. Kurczaka marynuję min. 2 godziny.
 Mięso przekładam do zawiązanego z jednej strony rękawa, dolewam trochę wody, zawiązuję drugi koniec i nakłuwam górę woreczka w kilku miejscach wykałaczką.
Piekę całość w 200-220 stopniach ok. 1.5 godziny. Przypuszczalnie każdy z Was będzie mógł skrócić ten czas - pop prostu mój piekarnik jest dziwny :) i każdą rzecz muszę w nim przetrzymywać dłużej...
15 minut przed końcem pieczenia delikatnie rozcinam rękaw - uważajcie żeby się nie poparzyć buchającą parą.


1 komentarz:

  1. proste smaczne danie, fajnie że masz zdjecia krok po kroku, ulatwiaja prace ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń