poniedziałek, 22 października 2012

Fasolka po bretońsku

Czy ktoś jeszcze nie ma przepisu na to pyszne danie? :)
Składniki:
  • 40-60 dag suchej fasoli
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • przecier pomidorowy
  • laska kiełbasy np. toruńskiej
  • 20-30 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Groch moczę przez całą noc, tuż przed gotowaniem "wymieniam" wodę na świeżą. Dodaję liść i ziele i gotuję ok. 1-1,5 godziny. Podsmażam drobno pokrojoną cebulę na boczku, dodaję pokrojoną kiełbasę. Dodaję do grochu, mieszam, gotuję razem przez chwilę. Przecier mieszam z wodą, dodaję do fasolki, doprawiam resztą przypraw, zwłaszcza majerankiem.


1 komentarz: