sobota, 13 października 2012

Biszkopcik z pianką i owocami

Delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. :)
Składniki:

Przepis na biszkopt znajdziecie  tutaj.

  • śmietanka 30 % 0.5 l
  • galaretka morelowa
  • galaretka wiśniowa
  • dowolne owoce (u mnie winogrona ciemne, banan i nektarynka)

Piekę spód biszkoptowy wg przepisu podanego w linku.
Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotowuję piankę: galaretkę morelową rozpuszczam w mniejszej niż podana na opakowaniu ilości wody. Schłodzoną śmietankę ubijam na najniższych obrotach  miksera, aż stanie się sztywna. Wlewam schłodzoną galaretkę, wkładam pokrojone owoce i delikatnie mieszam. Wylewam na spód biszkoptowy.
Przygotowuję drugą galaretkę i gdy zacznie tężeć wylewam ją na piankę. Ciasto podaję schłodzone.
Oczywiście podane przeze mnie smaki galaretek i owoce można zastąpić innymi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz