Składniki (na 12-14 słoików po dżemie):
- po 1 kg buraczków, kapusty, cebuli i marchewki
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- niepełna szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
Szatkuję kapustę, marchew i buraczki kroję w grube wiórki (pomogłam sobie robotem kuchennym:)), a cebulę w piórka. Przygotowuję zalewę. Łączę z warzywami, mieszam i gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czas. Gorące przekładam do słoików i każdy pasteryzuję ok. 10 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
niezastąpione przetwory zimowe:)
OdpowiedzUsuńHm, ten "przetwór" :) można zastąpić czerwoną kapustą. Smaki są prawie porównywalne, ale ta kapusta jest nieco słodsza w smaku... Co kto lubi... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń