Składniki (na 4 porcje):
- 40 dag mielonej łopatki
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- cebula
- 1 op. makaronu spaghetti (u mnie pół na pół ze wstążkami)
- 2 łyżki oliwy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu z warzyw
- 150 ml soku z marchwi
- zioła prowansalskie
- łyżeczka cukru
Makaron gotuję z osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy, po ugotowaniu odcedzam, ale nie przelewam zimną wodą.
Pomidory parzę i kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w pół-plastry. Warzywa dodaję do kuleczek, smażę chwilę razem.
Dodaję koncentrat, sok i bulion, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i ziołami, gotuję jeszcze kilka minut. Sos mieszam z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz