piątek, 8 lutego 2013

Muszle z nadzieniem z ricotty i warzyw

Składniki:
  • 16 conchiglioni
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag ricotty
  • cebula
  • pół czerwonej papryki
  • plaster wędzonej szynki (opcjonalnie)
  • starty żółty ser do posypania
  • masło
  • sól, pieprz, bazylia
  • puszka pomidorów
  •  3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ulubione zioła (u mnie bazylia do nadzienia i do sosu oregano)
Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, gdy będzie al dente odcedzam i przelewam zimną wodą.
Cebulę szklę na maśle, dodaję posiekane bardzo drobno pieczarki i paprykę, smażę, aż będą miękkie. Mieszam z ricottą, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Nadziewam muszle farszem, układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję posiekaną szynką i serem żółtym.
Gdy warzywa się smażą przygotowuję sos: gotuję pokrojone drobno pomidory ze startą cebulką  i zmiażdżonym czosnkiem oraz solą, pieprzem i ziołami, aż odparuje ok. połowa płynu. Wlewam sos do naczynia. Conchiglioni zapiekam ok. 15 -20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz