- 16 conchiglioni
- 15 dag pieczarek
- 15 dag ricotty
- cebula
- pół czerwonej papryki
- plaster wędzonej szynki (opcjonalnie)
- starty żółty ser do posypania
- masło
- sól, pieprz, bazylia
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- ulubione zioła (u mnie bazylia do nadzienia i do sosu oregano)
Cebulę szklę na maśle, dodaję posiekane bardzo drobno pieczarki i paprykę, smażę, aż będą miękkie. Mieszam z ricottą, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Nadziewam muszle farszem, układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję posiekaną szynką i serem żółtym.
Gdy warzywa się smażą przygotowuję sos: gotuję pokrojone drobno pomidory ze startą cebulką i zmiażdżonym czosnkiem oraz solą, pieprzem i ziołami, aż odparuje ok. połowa płynu. Wlewam sos do naczynia. Conchiglioni zapiekam ok. 15 -20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz