Składniki:
- 1 kg skrzydełek (ok 10; można również użyć udek)
- 2 szklanki ryżu
- 2-3 cebule
Na marynatę:
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, tymianek, oregano, estragon
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka, pieprz i sól
Na zalewę:
- 5 szklanek wody
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki wegety
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek keczupu
Skrzydełka marynuję i odkładam na min. 2 godziny do lodówki. Surowy ryż wysypuję na blaszkę, na to daję pokrojoną w kostkę cebulę. Masło rozpuszczam, dodaję keczup, przyprawy i wodę, zagotowuję. Ryż zalewam , na wierzch kładę skrzydełka. Piekę ok. godziny w 200 stopniach, aż ryż będzie miękki. Gdyby cały płyn wyparował, można podlać ryż odrobiną wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz