środa, 6 marca 2013

Racuszki bananowe

Najlepszy chyba przepis na racuchy, z tych, które testowałam. Są bardzo delikatne i puszyste, niezbyt słodkie. Przepis pochodzi z czasopisma "Przyślij przepis" nr 3/2011.

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • olej
  • ewentualnie miód do polania
Mąkę przesiewam z proszkiem, dodaję sól i cukier. Dodaję roztopione i ostudzone masło, jajko i maślankę. Mieszam na jednolitą masę. Dodaję pokrojone w plasterki banany i jeszcze raz delikatnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju. Polewam miodem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz