Kolejny kulinarny klasyk, który okazał się grzechu wart! Zupa z grzanką smakuje naprawdę wybornie! :)
Składniki:
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 4-5 średnich cebul
- łyżka masła
- 2-3 łyżki oliwy
- tymianek, bazylia
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- bagietka lub bułka
- starty żółty ser
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na mieszance masła i oliwy. Gdy zacznie się delikatnie rumienić, przykrywam i duszę ok. 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przyrumieniła. Cebulę rozdrabniam blenderem, dodaję przyprawy (oprócz gałki) i dodaję do gorącego bulionu. Zagotowuję, dodaję gałkę i gotuję przez chwilę. Doprawiam do smaku. Kromki bagietki posypuję serem i zapiekam przez ok. 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz