poniedziałek, 23 lipca 2012

Fale Dunaju :)

Fale Dunaju, jedno z moich ulubionych ciast... Puszyste, z kremową masą budyniową, cierpkimi wiśniami i słodką czekoladą... W przygotowaniach towarzyszyła mi moja "mała" siostrzyczka, Ada :)
Składniki - ciasto:
  • kostka margaryny
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
 Krem:
  • budyń waniliowy
  • tyle mleka i cukru, ile przewiduje przepis na opakowaniu (zazwyczaj 1/2 l mleka i 2 łyżki cukru)
  • szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 70 dag wiśni (wydrylowanych)
  • gotowa polewa czekoladowa
Żółtka ucieram z cukrem na aksamitną masę.
Dodaję partiami mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę, ucierając dalej.
Białka ubijam na sztywną pianę. Mieszam delikatnie z masą. Połowę ciasta przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty dodaję kakao i mieszam, aż przybierze jednolity kolor. Wylewam drugą porcję na blaszkę. Na wierzch wysypuję wiśnie.


Piekę ok. 30-40 minut w 200 stopniach.

Gotuję budyń wg wskazówek z opakowania, ucieram z cukrem (pomogłam sobie blenderem), wykładam na ciasto. Polewą pokrywam ciasto. Wstawiam do lodówki.

Przepis bierze udział w akcji:





2 komentarze:

  1. Fale Dunaju to też jedno z moich ulubionych ciast. Dziękuję za udział w zabawie i zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń