Składniki - ciasto:
- kostka margaryny
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- budyń waniliowy
- tyle mleka i cukru, ile przewiduje przepis na opakowaniu (zazwyczaj 1/2 l mleka i 2 łyżki cukru)
- szklanka cukru pudru
- 70 dag wiśni (wydrylowanych)
- gotowa polewa czekoladowa
Dodaję partiami mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę, ucierając dalej.
Białka ubijam na sztywną pianę. Mieszam delikatnie z masą. Połowę ciasta przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty dodaję kakao i mieszam, aż przybierze jednolity kolor. Wylewam drugą porcję na blaszkę. Na wierzch wysypuję wiśnie.
Piekę ok. 30-40 minut w 200 stopniach.
Gotuję budyń wg wskazówek z opakowania, ucieram z cukrem (pomogłam sobie blenderem), wykładam na ciasto. Polewą pokrywam ciasto. Wstawiam do lodówki.
Przepis bierze udział w akcji:
Fantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńFale Dunaju to też jedno z moich ulubionych ciast. Dziękuję za udział w zabawie i zapraszam ponownie :)
OdpowiedzUsuń