Oto jeden z moich ostatnich eksperymentów. Bardzo fajny i prosty przepis, pochodzący z pisma "Przyślij przepis" 10/2010, oczywiście lekko zmodyfikowany przeze mnie. W oryginale kurczak podany był z ryżem - i taki sam początkowo był mój zamysł. Jednak gotując, próbując doszłam do wniosku, że tak włoskie w swym charakterze danie po prostu musi być podane z makaronem - znalazło się trochę spaghetti :)
Składniki (4 porcje):
- niewielki podwójny filet z kurczaka
- mały pomidor
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- zioła prowansalskie i bazylia
- 2 ząbki czosnku
- sól, cukier
- oliwa
- kilka zielonych oliwek
- makaron w dowolnej postaci
Mięso kroję w paski, podobnie jak suszone pomidory. Świeży pomidor parzę wrzątkiem, ściągam skórkę i siekam w drobną kostkę. Oliwki kroję w plasterki, a obrany czosnek w cieniutkie płatki i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Dodaję świeży pomidor, a po chwili suszone wraz z kurczakiem i oliwkami. Doprawiam ziołami, solą i cukrem. Smażę ok. 10 minut. W międzyczasie gotuję makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz