Pewnie niektórym z Was wyda się czymś tak dziwnym jak, nie przymierzając, sałatka z mlecza i pokrzyw, jednak jest to tradycyjny polski przepis, który zaczerpnęłam z rodzinnego domu. Moja wersja doczekała się nawet kiedyś publikacji w jednym z czasopism kulinarnych :)
Mimo zielonego koloru, polecam :)
Składniki:
- ok. 1.5-2 l wywaru z warzyw
- słoiczek szczawiu lub ok. 60 dag świeżych liści
- 7 łyżek ryżu
- 3 jajka na twardo
- pół pęczka koperku
- śmietana
- sól, pieprz
W wywarze gotuję ryż do miękkości. Do zupy wrzucam szczaw. Jeśli jest świeży lub zakonserwowany w większych kawałkach, trzeba go podgotować i rozetrzeć blenderem lub przetrzeć przez sito.Dodaję posiekany koperek i jajka pokrojone w niezbyt drobną kostkę. Zabielam śmietaną i doprawiam do smaku.
Uwielbiam szczawiową! Gratuluję publikacji :)
OdpowiedzUsuń