piątek, 28 czerwca 2013

Kotlety kalafiorowe z curry

Kolejna moja inspiracja blogiem Poezja smaku (klik). Zachęcam Was, aby chociaż w wakacje, gdy świeżych i niedrogich warzyw mamy naprawdę pod dostatkiem, zastępować mięso jak najczęściej wegetariańskimi potrawami. Jak chociażby te kotlety. Serwowałam je z młodymi ziemniakami i tą sałatą (tutaj link). Myślę, że jeszcze lepsze byłyby z ryżem.

Składniki - kotlety:
  • niewielki kalafior
  • 2 jajka surowe i 1 na twardo
  • 5 łyżek mąki
  • łyżka bułki tartej
  • curry, chili, sól, 
  • pół pęczka pietruszka
  • olej
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na miękko w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, rozgniatam go w misce niezbyt drobno, dodaję jajka surowe, starte na tarce ugotowane jajko, mąkę, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Curry możecie nie żałować, ma być aromatycznie i pikantnie.Ciasto na kotlety powinno być na tyle zwarte, by się nie "lało". Łyżką nakładam masę na rozgrzany olej i smażę na rumiano z dwóch stron.
Do kotlecików przygotowałam dip czosnkowo - koperkowy.

Składniki - dip:
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
 Koperek siekam drobno, wrzucam do miseczki, dodaję jogurt z majonezem, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiam. Mieszam. Kotleciki polewam sosem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz