Zwykły ryż nie musi być nudny! Można go nieco urozmaicić, na przykład poprzez podsmażenie czy zrobienie zeń risotta. Dziś, po dłuższej nieobecności, przepis na dodatek do obiadu pełen smaku :)
Składniki:
- 2 torebki ryżu basmati (może też być zwykły biały)
- masło (najlepiej klarowane)
- cebula dymka, część biała i szczypiorek
- ząbek czosnku
- chili, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól
Na rozgrzane masło wrzucam cebulkę i czosnek, smażę chwilę. Dodaję ryż i przyprawy. Ma być pikantnie. Smażę chwilę. Ryż podawałam z warzywami chińskimi (moja wersja wege) i grillowaną piersią kurczaka (dla mojego mięsożercy).
Można do ryżu dodać również pestki dyni lub słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz