wtorek, 15 stycznia 2013

Muffiny z czekoladą i nutką malinową

Drugi rodzaj babeczek, które robiłam. Przepis znalazłam na blogu Jak po maśle (klik) i rzeczywiście można z niego korzystać za każdym razem, bawiąc się dodatkami.


Składniki (12 sztuk):
  • pół kostki masła
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • konfitura malinowa
Masło roztapiam i studzę. Mieszam mąkę z cukrem i proszkiem. Dodaję mleko, jajko, masło, aromat i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszam, przelewam na blaszkę wyłożoną foremkami. Na wierzch każdej muffinki kładę po łyżeczce konfitury malinowej - pod wpływem temperatury rozleje się po całej babeczce, przełamując ich słodki smak. Piekę ok. 25 minut w 200 stopniach.


Przepis bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz