Ciasto mojego pomysłu :) Na zdjęciu ostatni, uratowany kawałek :)
Składniki - biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję partiami cukier, a potem żółtka stale ubijając. Dodaję mąkę z proszkiem (po trochę), mieszam drewnianą łyżką, na koniec dodaję kakao i ucieram na jednolitą masę. Przelewam na małą blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piekę ok. 50 minut w 180 stopniach.
Składniki - ciasto kokosowe:
- pół szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka cukru z wanilią
- skórka otarta z połowy cytryny
- pół opakowania (ok. 50 g) kokosu
Roztapiam i studzę masło. Ubijam białka z solą na sztywno, dodaję cukry i sok z cytryny, ubijam jeszcze przez chwilę. Do piany dodaję na przemian mąkę przesianą z proszkiem, skórkę z cytryny, kokos i masło - mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Wylewam na blaszkę przygotowaną, jak do poprzedniego ciasta i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach.
Składniki - orzechy w karmelu:
- 20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
- 10 dag masła
- 0 dag cukru
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo - marmolada lub dżem z moreli.
Orzechy, masło, cukier i miód wrzucam do garnuszka i gotuję ok. 5-7 minut, ciągle mieszając, aż masa lekko zbrązowieje.
Kakaowy spód smaruję dość grubo dżemem, na to kładę ciasto kokosowe, które smaruję masą orzechową lekko ją dociskając do ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz