Składniki (2-3 porcje):
- 6-8 ziemniaków
- 30 dag pieczarek
- masło
- cebula
- laska cienkiej kiełbasy/kilka plasterków salami lub szynki
- odrobina startego żółtego sera
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków/ przyprawa włoska/ zioła prowansalskie/...
Pieczarki kroję w drobne cząstki, cebulę w piórka i podsmażam na maśle.
Przekładam pieczarki do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojoną w pół-plastry kiełbasę i podsmażam. Wędliny ani salami nie trzeba podsmażać. Przyznam jednak, że najsmaczniejsza wersja, to ta z kiełbaską :)
W naczyniu żaroodpornym układam warstwami:
ziemniaki z przyprawą
pieczarki
i kiełbasę
Wszystkich składników powinno wystarczyć na dwie warstwy. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok.20 min. Po tym czasie posypuję wszystko serem i zapiekam jeszcze ok. 5 minut. Dzięki zapieczeniu smaki i aromaty wszystkich składników połączą się i stworzą wyjątkową kompozycję :)
Dla mnie super dodatkiem do niej jest kefir :)
Pyszna swojska sałatka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProste i smaczne danie, też często takie robię :)
OdpowiedzUsuń