Takie danie jedliśmy niedawno na jednej z imprez, zapowiadało się nieszczególnie, ale smakowało wybornie, więc postanowiłam je odtworzyć. Kulki w oryginale były posklejanym, rozgotowanym ryżem - był to świadomy zabieg, jak mniemam :) Jednak od dawna zbierałam się do przygotowania takich kuleczek - z ryżu bądź ziemniaków - w panierce, postanowiłam więc wprowadzić nieco modyfikacji. Oto rezultat.
Pulpety - składniki (4 porcje):
- 0.5 kg mielonej łopatki wieprzowej
 
- cebula
 
- jajko
 
- posiekana natka pietruszki 
 
- trochę bułki tartej
 
- sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
 
- mąka
 
- olej 
 
Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą własnej łapy :) Szczypta gałki muszkatołowej fajnie podkreśla smak mięsa. Z masy  formuję kulki.
Następnie kulki obtaczam w mące - to zagęści później sos.
Smażę mięso z obydwu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni, a następnie przekładam do sosu pieczarkowego i duszę w nim ok. 20 minut.
Sos pieczarkowy - składniki:
- 30 dag pieczarek
 
- łyżka masła 
 
- cebula
 
- 0,5 l bulionu
 
- sól, pieprz
 
- 2 łyżki śmietany
 
- ewentualnie trochę mąki 
 
Cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki podsmażam na maśle, dodaję bulion i duszę do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem i zabielam śmietaną  - sos jest gotowy na przyjęcie pulpetów :) Jeżeli sos przygotowuję do innych celów - zagęszczam go niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
Kulki ryżowe - składniki:
- 3/4 szklanki ryżu (takiego, który będzie się kleił)
 
-  kostka rosołowa 
 
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub inna, którą lubicie
 
- jajko
 
- bułka tarta
 
- mąka
 
- olej 
 
Ryż gotuję w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej - myślę, że tą kostkę można pominąć i tylko posolić wodę. Trzeba mieć w pogotowiu przegotowaną wodę, ryż ma się rozgotować, więc na pewno trzeba będzie dolać w trakcie.   
Ryż studzę, żeby nie poparzyć sobie rąk :) Dodaję do niego przyprawy i trochę mąki, mieszam. Następnie formuję kulki i panieruję je w jajku i w bułce i smażę na rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Oczywiście, zarówno kulki, jak i pulpety czy sos można podawać w innym towarzystwie :)
Przepis bierze udział w akcji:
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz