poniedziałek, 2 września 2013

Sałatka z cukunii



Składniki:
  • duża cukinia (ok. 1 kg)
  • 2 małe cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
  • po 1/3 szklanki octu i cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duża szczypta chili
  • łyżeczka gorczycy
  • po 2 listki laurowe na słoik
  • kilka ziaren pieprzu
  • kolendra
Cukinię myję bardzo dokładnie i ścieram ją na tarce o dużych oczkach (ze skórką). Posypuję ją łyżką soli i odstawiam na 2-3 godziny, żeby puściła sok. Cebulę kroję w piórka i również posypuję łyżką soli. Odstawiam. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, a paprykę kroję w cienkie słupki. Cukinię i cebulę odsączam z nadmiaru wody i mieszam z resztą warzyw.
Przygotowuję zalewę: zagotowuję ocet i dodaję do niego cukru. Mieszam, aż cukier się rozpuści i dokładam przyprawy. Sałatkę przekładam do słoików ( z tej ilości wyszło mi 2 małe i jeden duży słoik), wlewam zalewę, mocno zakręcam i pasteryzuję ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz