niedziela, 30 grudnia 2012

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Pyszny sernik z fantastycznego, słodkiego (i nie tylko) bloga Atelier wypieków (klik). Jest bardzo delikatny, trzeba go bardzo powoli wyciągać z ciepłego piekarnika, inaczej - jak moja wersja - przeziębi się i opadnie. Warto spróbować! :)
Składniki (na dużą blaszkę):

Spód:
  • duże opakowanie herbatników
  • 2/3 kostki masła
 Herbatniki kruszę za pomocą malaksera na drobne okruchy, dodaję miękkie masło i zagniatam w misce na ciasto. Nie musi to być jeden zwarty kawałek. Ciastka wysypuję na blaszkę i ugniatam na całej powierzchni na równy spód. Schładzam w lodówce.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 3 kostki białej czekolady
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml(małe opakowanie) śmietanki 30%
 Śmietankę zagotowuję i rozpuszczam w niej podzieloną na kostki czekoladę, mieszając. Ser ucieram z cukrem, dodaję jajka i chwilę miksuję, a następnie rozpuszczoną czekoladę i mieszam całość delikatnie.Przelewam na spód. Piekę ok 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni. I tutaj trzeba uważać. Gdy ciasto się upiecze, należy zgasić piekarnik, a następnie lekko uchylić drzwiczki i dopiero po kilku chwilach wyciągnąć ciasto - inaczej opadnie.

Polewa:
  • po 4 łyżki: kakao, cukru pudru, masła i kwaśnej śmietany
 Wszystkie składniki zagotowuję w garnku, ściągam z ognia w chwili, gdy będą wymieszane i bez grudek. Polewam sernik.

Dekoracja:
  • opakowanie mrożonych truskawek lub ok. 25 dag świeżych
  • płatki migdałów
Gdy polewa lekko zastygnie, układam na cieście truskawki i posypuję migdałami. 

Przepis bierze udział w akcji:

wtorek, 18 grudnia 2012

Kwadraty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Na taki pomysł wpadłam przed ostatnim weekendem :) Wyszło smacznie!


Składniki (na ok. 30 pasztecików):
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 40 dag mięsa mielonego (u mnie pół na .pół wieprzowina z wołowiną)
  • mała cebula
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sambal oelek
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • kilka pieczarek
  • oliwa
Pokrojoną w drobną  kostkę cebulkę podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję mięso. Podsmażam ok. 15 minut, pod koniec doprawiam. Mielę je jeszcze raz i wrzucam z powrotem na patelnię, dodaję koncentrat i sambal oelek. Powinna wyjść gęsta pasta. Żeby łatwiej było ją rozsmarować na cieście można dodać kilka łyżek wrzątku i wymieszać.
Ciasto kroję na kwadraty, na każdy z nich kładę kopiastą łyżeczkę farszu i rozsmarowuję, zostawiając ok. 1 cm miejsca z brzegu. Zaginam przeciwległe boki, odciskając na nich ząbki widelca - powinny powstać takie okienka :)
Na każdy pasztecik kładę plasterek pieczarki. Piekę około 10-15 minut w 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aż ciasto lekko się przyrumieni.


Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Bardzo szybkie i proste ciasto. Korzystałam z przepisu Kingi, uczestniczki programu Masterchef - przepis znajdziecie tutaj.

Składniki (mała tortownica):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru - można dać więcej
  • pół szklanki oleju
  • duży jogurt brzoskwiniowy (lub o innym smaku, najlepiej owoców, których użyjecie) 
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder i cynamon
  Mąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję cukier i delikatnie mieszam. Dodaję jajka, olej i jogurt i mieszam do czasu połączenia składników. Przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch układam brzoskwinie pokrojone w plastry (na zasadzie schodków).
Piekę ok. godziny w 180 stopniach (to Wy, ja z moim cudnym piekarnikiem muszę dłużej :))
Uwaga! Ponieważ dość gęsto ułożyłam brzoskwinie, ciasto pod nimi było wilgotne, mimo że na wierzchu było mocno rumiane, myślę, że nie musicie się tym sugerować - jeśli po wyciągnięciu patyczka będzie na nim trochę ciasta po prostu potrzymajcie je jeszcze chwilę w piekarniku.
Posypuję cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.



Surówki do obiadu z majonezem

To połączenie może się wydać niezbyt trafne, ale te surówki są naprawdę pyszne. Cały sekret tkwi w ilości majonezu: wystarczy łyżeczka, żeby składniki się połączyły i nabrały smaku.

Surówka I:
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • kilka łyżek kukurydzy
  • łyżeczka majonezu
  • pieprz, sól
Kapustę szatkuję drobno, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję osączoną kukurydzę. Doprawiam majonezem i przyprawami, mieszam.

Surówka II:
  • pół pora
  • pół małej puszki kukurydzy
  • łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz
 Pora nacinam na krzyż i kroję do drobne plasterki, przelewam go wrzątkiem i odcedzam. Dodaję osączoną kukurydzę, majonez i przyprawy i mieszam. Jak podwoicie ilość składników i dodacie dwa pokrojone w kostkę jajka na twardo - powstanie Wam pyszna sałatka... do kanapek :)

wtorek, 11 grudnia 2012

Pieczone filety w stylu włoskim

Przepis mojego autorstwa, który długo dojrzewał w mojej głowie. Efekt przerósł moje oczekiwania - mięso było niewiarygodnie soczyste. Nie wiem, czy to z powodu marynaty, czy krótkiego czasu pieczenia. Tak, czy inaczej - polecam! :)

Składniki (2 porcje):
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • kula mozzarelli
  • kilka plastrów pomidora
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Z pesto i wyciśniętego czosnku przygotowuję marynatę.




Smaruję nią każdy z filetów. Odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przyprawiam solą i pieprzem. Układam w naczyniu żaroodpornym.


Na każdy filet kładę po kilka plasterków mozzarelli, a na to plastry pomidora.
Możecie spokojnie dać ich więcej niż ja to zrobiłam :)
Danie wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Podaję z makaronem pełnoziarnistym i surówką (u mnie: pomidor, ogórek, kapusta pekińska - jeszcze lepsza będzie sałata strzępiasta, por, oliwki zielone i mieszanka ziół do sałatek oraz oliwa).

Przepis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Barszcz z uszkami

Ponieważ jestem zawsze pod prąd, to barszcz z uszkami przygotowuję przed wigilią :) Jest to jedna z ulubionych potraw mojego Męża, więc dwie i pół godziny spędzone w kuchni było czystą przyjemnością, a usłyszeć "Pyszne!" najwyższą nagrodą.

Barszcz - składniki:
  • wywar (może być rosół, może być bulion z warzyw, najlepiej z kawałkiem wędzonego boczku, kilkoma suszonymi grzybkami, zielem angielskim, liściem laurowym i 1-2 ząbkami czosnku)
  • kilka buraczków
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • zaprawa do barszczu Krakus
  • sól, pieprz, maga
Obieram buraczki, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w wodzie z dodatkiem kwasku. Przez sitko wlewam do bulionu wywar z buraczków, doprawiam, gotuję chwilę razem. Pod koniec gotowania dodaję ok. 100 ml zaprawy, mieszam. Można już nie gotować.

Ciasto - składniki (na ok. 50 szt.):
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • jajko
  • szczypta soli
 Farsz - składniki:
  • ćwierć główki kapusty
  • 15 dag pieczarek
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, maga
albo - w wersji mojego Męża:
  • pół laski pasztetowej wiejskiej
 
Z podanych składników zagniatam ciasto, wałkuję je dość cienko. Kroję na kwadraty, na każdy kładę łyżeczkę farszu, składam na pół, w trójkąt, sklejam i łączę dwa dolne rogi trójkąta. gotuję w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 minut od czasu, gdy uszka wypłyną na wierzch.


Odcedzone uszka zalewam gorącym barszczem i delektuję się pysznym smakiem :)



Biszkopt czarno - biały

Najprostsze z ciast i pierwsze, które nauczyłam się piec samodzielnie :) Robi się je relatywnie szybko, a składniki zazwyczaj są w domu.

Składniki (na keksówkę):
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
  • 1.5 łyżki kakao
  Masło roztapiam i odstawiam do ostygnięcia. Białka oddzielam od żółtek. Ubijam białka na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), następnie partiami dodaję cukry i ubijam dalej. Dodaję po trochę żółtek, wciąż miksując. Wsypuję po trochę mąki oraz proszek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wlewam masło i jeszcze raz delikatnie łączę składniki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ok. połowy ciasta. Do drugiej części dodaję kakao, łączę na jednokolorową masę i wylewam na białe ciasto. Piekę ok. godziny w 180 stopniach. Prawdopodobnie u Was czas pieczenia się skróci, to tylko mój piekarnik nie chce ze mną współpracować :)

środa, 5 grudnia 2012

Jabłka w cieście

Składniki:
  • jabłka
  • mąka (u mnie pół na pół pszenna i razowa)
  • jajko
  • mleko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  •  proszek do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Ze wszystkich składników oprócz jabłek i cukru pudru przygotowuję ciasto - musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego, tak by mogło oblepić jabłka i nie spływało.
Jabłka obieram i kroję na plastry. Wycinam gniazda nasienne. Plastry moczę w cieście i smażę na rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Odsączam na papierowych ręcznikach i posypuję cukrem pudrem.

wtorek, 4 grudnia 2012

Drożdżowe bułeczki z parówkami

Jeden z moich faworytów na imprezy :) Bardzo szybko znikają z talerza :) Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie.com, a zamieściła go użytkowniczka viola1112.

Składniki (na ok. 24-26 sztuk):
  • 12-13 długich parówek dobrej jakości (tzn. takich, które nie będą "puchły" pod wpływem temperatury)
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół kostki drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opcjonalnie słonecznik, sezam lub mak do posypania
Mleko podgrzewam i dodaję drożdże, cukier trochę mąki. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce (uwaga! chronić przed kotami! Naszego miska bardzo interesowała :))
Jak drożdże wyrosną, dodaję resztę mąki, olej, sól i jajko. Mieszam, a następnie wyrabiam na stolnicy, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję na cienkie placki (wcześniej podzieliłam ciasto na 2 części) i kroję na paski o szerokości ok. 3-4 cm. Paskami owijam parówki przekrojone na pół, na kształt spirali - jednak paski muszą zachodzić lekko na siebie, żeby parówka nie wymknęła się chyłkiem w trakcie pieczenia :) Bułeczki smaruję rozmąconym żółtkiem i posypuję ziarnami. Układam niezbyt ciasno - jeszcze urosną! - na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (będą potrzebne dwie duże).

 Piekę ok. 25-30 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym lub "hamburgerowym" (w równych proporcjach keczup, majonez i musztarda).

Sałatka Tex-mex

Składniki:
  • 2 awokado
  • 3 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • kawałek żółtego sera
  • papryczka chili
Sos:
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Awokado obieram. Kroję je w kostkę, ser w "zapałki", pomidory w półplasterki. Kukurydzę i fasolkę osączam z zalewy. Chili kroję w bardzo drobną kosteczkę. Składniki sosu mieszam ze sobą, polewam warzywa i mieszam.