czwartek, 27 września 2012

Letnie wspomnienie, czyli zupa szczawiowa :)

Pewnie niektórym z Was wyda się czymś tak dziwnym jak, nie przymierzając, sałatka z mlecza i pokrzyw, jednak jest to tradycyjny polski przepis, który zaczerpnęłam z rodzinnego domu. Moja wersja doczekała się nawet kiedyś publikacji w jednym z czasopism kulinarnych :)
Mimo zielonego koloru, polecam :)
Składniki:
  • ok. 1.5-2 l wywaru z warzyw
  • słoiczek szczawiu lub ok. 60 dag świeżych liści
  • 7 łyżek ryżu
  •  3 jajka na twardo
  • pół pęczka koperku
  • śmietana
  • sól, pieprz
W wywarze gotuję ryż do miękkości. Do zupy wrzucam szczaw. Jeśli jest świeży lub zakonserwowany w większych kawałkach, trzeba go podgotować i rozetrzeć blenderem lub przetrzeć przez sito.Dodaję posiekany koperek i jajka pokrojone w niezbyt drobną kostkę. Zabielam śmietaną i doprawiam do smaku.




niedziela, 16 września 2012

Krucha tarta ze śliwkami

Rodzinny przepis, takie ciasto często piecze moja mama, jednak robi je w innej formie. Jeśli weźmiecie dwa razy więcej składników, wyjdzie Wam duża blacha. Zamiast śliwek można dodać jabłka lub inne owoce. Będzie pysznie bo ciasto jest rzeczywiście bardzo kruchutkie i delikatne, aromatyczne i niezwykle smacznie.

Składniki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • pół margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  •  łyżka kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru pudru (+trochę do oprószenia ciasta)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • duża szczypta cynamonu, mała szczypta imbiru
  • odrobina bułki tartej
  • pół kg śliwek
Wszystkie składniki, oprócz cynamonu i imbiru, zagniatam razem na jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto wrzucam na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkowuję je na w miarę możliwości okrągły placek, grubości pół centymetra. Rozkładam na blasze wysmarowanej odrobiną margaryny i posypanej bułką tartą. Trochę ciasta zostawiam na paski na wierzch. Nie przejmujcie się jeśli zacznie się wam rwać, można je posklejać już na blasze, po upieczeniu nie będzie widać śladu.
Na ciasto wykładam śliwki, przekrojone na pół. Lekko je dociskam.
Przykrywam paskami ciasta, ułożonymi w kratkę :)
Piekę ok 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.







Gulasz z warzywami

Stary gulasz na nowy sposób. Wzorowany na przepisie z nr 9/2012 "Przyślij przepis".

Składniki:
  • 70 dag szynki wieprzowej
  • 1.5 czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, zioła prowansalskie, słodka papryka, chili, kurkuma
  • 2 łyżki oliwy

Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do mięs, dodaję oliwą, marynuję 30-60 minut. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam. Potem duszę do miękkości. Warzywa kroję niezbyt drobno. W garnku zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję warzywa i gotuję do miękkości, wtedy dodaję przecier pomidorowy i doprawiam przyprawami (oprócz mieszanki do mięs) . Dodaję do szynki i jeszcze chwilę duszę. Zagęszczam wodą z mąką. Ewentualnie doprawiam.