środa, 18 kwietnia 2012

Chrupiące naleśniki z pieczarkami i jajkiem

Ciekawa alternatywa dla krokietów.
Składniki nadzienia:
  • 0.5 kg pieczarek
  • mała cebula
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej
Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Przepis na naleśniki podaję tutaj.
Z podanych proporcji można przygotować nadzienie do 12-15 naleśników.

Przygotowuję ciasto i smażę naleśniki.
 Pieczarki obieram i przy pomocy robota kuchennego trę na cienkie wiórki - można to zrobić na tarce.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju, po chwili dodaję pieczarki i duszę razem, aż odparuje cały sok. Tym samym ostrzem (lub tarką) traktuję jajka i ser :) Mieszam wszystkie składniki nadzienia razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem - trzeba je doprawić trochę za mocno, w naleśnikach stracą zbyt ostry smak.
Naleśniki smaruję nadzieniem i składam w trójkąty. Panieruję w jajku i bułce i smażę na oleju.
Można je podawać z barszczem czerwonym.

Przepis bierze udział w akcji:


wtorek, 10 kwietnia 2012

Kotlety z kurczaka nadziewane suszonymi morelami

Bardzo lubię mięsa na słodko. To danie było totalnym eksperymentem, wyszło całkiem ciekawie i z pewnością jest godną alternatywą dla schabu ze śliwkami :)
Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • kilka suszonych moreli (w zależności od ilości kotletów)
  • sól, biały pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mleko
  • olej
Morele moczę w mleku na godzinę przed gotowaniem.

Filety myję i przekrawam wzdłuż na pół. Powstałe kotlety rozbijam lekko i posypuję przyprawami tylko z zewnętrznej strony. Na każdym kotlecie kładę po 2-3 morelki.

Kotlety składam na pół i spinam wykałaczkami.
Następnie panieruję je w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. Najlepiej na niezbyt dużym ogniu, żeby mięso się upiekło również w środku i żeby morele jeszcze zmiękły.

środa, 4 kwietnia 2012

Wiedeńska zupa ziemniaczana wg Roberta Makłowicza z moimi poprawkami :)

Pan Makłowicz wdał się ostatnio w romans z jedną z sieci supermarketów, co zaowocowało kilkoma przepisami dostępnymi na stojakach sklepowych. Niektóre z nich mnie zainteresowały i mam zamiar je wypróbować w najbliższym czasie. Oto pierwszy z nich... Nie obyło się oczywiście bez ingerencji z mojej strony, no bo jak to tak... ocet do zupy?! :)
Składniki (6 porcji):
  • 4 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • marchewka
  • gruby plaster selera
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki cząbru
  • kilka suszonych grzybków
  • posiekane natka pietruszki i koperek
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól,pieprz
Grzyby zalewam wrzącą wodą (ok. pół szklanki) i odstawiam na pół godziny.

 Boczek kroję drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane w słupki marchew i seler.
Warzywa z boczkiem smażę do czasu zeszklenia się cebuli. Przerzucam je do gotującego się bulionu. Doprawiam majerankiem, cząbrem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, pietruszką i koperkiem oraz dodaję liść laurowy.

Grzyby wraz z wodą przelewam do bulionu. Całość gotuję ok. 15 minut. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w niezbyt drobną kostkę.
Ziemniaki dodaję do zupy i gotuję do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem. Zaprawiam śmietaną rozmieszaną z odrobiną wody i szczyptą soli (nie zwarzy się) i zagotowuję.

Przepis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sałatka z pieczarkami i nutką natki :)

Bardzo dobra sałatka pomysłu mojej mamy :)

Składniki:
  • 0,5 kg pieczarek
  • cebula
  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • olej
 
Pieczarki ścieram na tarce o większych oczkach. Cebulę kroję w jak najdrobniejszą kostkę. Podsmażam na odrobinie oleju, doprawiam solą i pieprzem. Studzę.
Jajka gotuję na twardo, studzę. Ogórki, paprykę i jajka kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję przestudzone pieczarki i kukurydzę oraz posiekaną drobno natkę. Mieszam z majonezem i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.